کابل مسی یا آلومینیومی ؟ انتخاب شما کدامیک می باشد؟ ما در مقاله به مقایسه کابل مسی یا آلومینیومی می پردازیم. با این که سالهاست از کابل برق قدرت آلومینیومی در کنار نوع مسی استفاده می شود.
باز برخی از مصرف کنندگان در هنگام انتخاب دچار تردید می شوند. در این مطلب قصد داریم با نگاه دقیق به مسئله،به مقایسه این دو کابل و نقاط قوت و ضعف هر یک از آن ها می پردازیم.
فلز مس از قدیم انتخابی مناسب برای هادی سیم و کابل برق بوده است چون هم از نظر الکتریکی و هم اقتصادی شرایط مناسبی داشت. اما افزایش قیمت این فلز و محدودیت نسبی در منابع معدنی، تولید کنندگان را بر آن داشت که روی یک گزینه بهتر فکر کنند. انتخاب بعدی آلومینیوم بود؛ فلزی با ویژگی های گاه منحصر به فرد.
با توجه به اینکه قیمت مس بسیار گران تر از آلومینیوم است برای اینکه قیمت کابل به صرفه تر باشد از کابل آلومینیومی استفاده می کنند. اگر این کابل متناسب با اصول استاندارد ساخته شود مشکلی به وجود نخواهد آمد. با توجه به اینکه قیمت مس نوسانات شدیدی دارد قیمت گذاری در بازار آلومینیوم روند یکنواخت تر و ثبات بیشتری دارد. در حال حاضر افزایش بی سابقه قیمت مس اهمیت هادی های جایگزین از جمله آلومینیوم را دوچندان می سازد.
در حال حاضر آلیاژهای بکار رفته در هادی های آلومینیومی خواص بهبود یافته فیزیکی دارند و مشکلات هادی های آلومینیومی قبلی در آن ها برطرف گردیده است. از جمله مزیت های هادی های آلومینیومی هدایت اکتریکی یکسان و وزن کم آن است که این امر موجب اسان تر شدن نصب آن ها در پروژه های ساختمان سازی که خمش کابل و شکل دهی ان در محیط های تنگ اهمیت دارد، شده است.
.در نهایت باید گفت که هر گونه تغییرات بنیادی احتمال خطراتی را در پروژه شما خواهد داشت و شما باید کلیه مزایا و معایب آلومینیوم در برابر مس را مورد بررسی قرار دهید و در اخر تصمیم بگیرید که آیا برای پروژه شما کابل مسی مناسب است یا کابل آلومینیومی مزایای کابل آلومینیومی آلومینیوم مقاومت الکتریکی بیشتری نسبت به مس دارد؛ قیمت کابل آلومینیومی تقریبا یک سوم قیمت مس است وزن آلومینیوم کمتر از مس است ضد اکسیداسیون، مقاومت در برابر خوردگی:
آلومینیوم با اکسیژن در هوا واکنش می دهد تا به سرعت تولید اکسید فیلم را برای جلوگیری از اکسیداسیون بیشتر، به طوری که سیم آلومینیومی دارای ولتاژ بالا، مقطع بزرگ، انتقال سربار بزرگ از مواد لازم همان طور که گفتیم آلومینیوم فلزی سبک است و مقاومت بالایی دارد و با توجه به قیمت مناسب، وزن کم ، مقاوم بودن در برابر خورندگی و استحکام مکانیکی در صنعت سیم وکابل بسیار کاربرد دارد
با وجود کابل هسته آلومینیومی و ارزان، اما کابل مسی در منبع تغذیه کابل، به ویژه در زمینه منبع تغذیه کابل زیرزمینی، یک مزیت برجسته دارد. استفاده زیرزمین از منبع تغذیه کابل مس با کمبود تصادف، مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت اطمینان بالا، سهولت ساخت و ساز و غیره. این نیز در حال حاضر منبع تغذیه کابل داخلی در استفاده اصلی از دلایل مس کابل است.
همچنین بحث مقاومت بالاتر آلومینیوم که مطرح می شود، شاید فکر کنیم استفاده از چنین کابلی موجب افت ولتاژ یا ازدیاد دمای کابل حین بهره برداری خواهد شد. اگر با همان اصولی که سایز کابل مسی را انتخاب می کنیم؛ دست به انتخاب نوع آلومینیومی بزنیم مشکل خاصی به وجود نخواهد آمد.
به عبارت دیگر ظرفیت آمپری و افت ولتاژ محاسبه شده و سایز مناسب کابل مشخص می گردد. پس ناگفته معلوم است که برای عبور یک توان ثابت، سطح مقطع کابل آلومینیومی بایستی بیشتر از مس باشد. در زمینه وزن کابل که بحثی نیست؛ چرا که آلومینیوم از این نظر بهتر (سبکتر) است. البته مواردی همچون خوردگی فلز نیز وجود دارد که با تمهیداتی از جمله استفاده از کلمپ بی متال تا حدودی قابل پیشگیری است.
جنس نامرغوب چه کابل آلومینیومی باشد و چه مسی تفاوتی ندارد. در هر حال به علت استفاده از مواد غیر استاندارد (آلیاژ تعریف نشده) کابل عملکرد درستی نخواهد داشت. موضوع مهم دیگر نوع کاربری است. از آلومینیوم فقط در کابلهای قدرت با عنوان کابل آلومینیومی زمینی و هوایی به صورت خودنگهدار یا فاصله دار می توان استفاده نمود و تا کنون مجوزی برای کاربرد آن در تولید کابل افشان و ساختمانی صادر نشده است.
فلز مس از نظر الکتریکی بهترین انتخاب است و شاخص ترین ماده هادی مورد استفاده در توزیع و انتقال انرژی الکتریکی است که به خاطر قابلیت هدایت الکتریکی بالا و خواص فیزیکی و مکانیکی بسیار عالی از آن برای هادی سیم و کابل برق استفاده می کنند
۱- هدایت الکتریکی بهتر و ضریب رسانایی بیشتر
۲- به خاطر مقاومت کمتر مس، مصرف انرژی آن پایین تر است.
۳- نصب و راه اندازی راحت
۴- مقاومت مکانیکی بالاتر که می تواند تنش های بیشتری را تحمل کند و در اثر خم و چرخش و به راحتی نمی شکند.
۵- شاخص های الاستیک مس حدود ۱/۷ تا ۱/۸ برابر بیشتر از آلومینیم است.
۶- ظرفیت بار کابل مسی ۳۰ درصد بالاتر از کابل آلومینیومی است.
۷- مقاوم به خوردگی و مقاومت بسیار در برابر فرسایش
۸- انعطافپذیری بیشتر
۹- استفاده از مس برای مصارف الکتریکی بهرهوری انرژی را بسیار بالا میبرد؛ ویژگیای که سایر فلزات از آن محروم هستند.
زمانی که می خواهید بخشی از سیم کشی ساختمان را تعویض کنید ، برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد، برای ترکیب سیم کشی مسی و آلومینیومی یا ترکیب سیم های ساخته شده با فلزات مختلف از روش های اتصال مانند گیره های ویژه یا پدهای اتصال استفاده می کنند. این طراحی سطح بالایی از ایمنی را تامین می کند و از خطرات هم جلوگیری می کند. اما تست های دوره ای، کشیدن اتصالات پیچ و مهره و بلوک ترمینال از معایب این روش هستند.
عمر هر دو کابل تقریبا یکسان است و این باور که کابل مسی بیشتر عمر می کند باور غلطی است. در واقع یک کابل مسی با کیفیت ۳۰ سال و کابل آلومینیومی ۲۰ سال عمر می کند. اما اگر کابل بی کیفیت باشد ممکن است طول عمر کابل مسی حتی کمتر هم باشد.